marți, 11 martie 2014

Preoți-capelani informați despre cum pot preveni tuberculoza și HIV/SIDA

Preoţii capelani care slujesc în instituţiile penitenciare din ţară au participat la un seminar privind implicarea feţelor bisericeşti în activităţile de prevenire şi control al tuberculozei (TB) şi HIV/SIDA. Instruirea a avut loc pe data de 11 martie curent, în cadrul Centrul de Dezvoltare în Sănătate ”AFI”. 
Pe lângă atitudinea foarte tolerantă a bisericii faţă de persoanele bolnave de TB şi a celor care trăiesc cu HIV/SIDA, preoţii pot fi cei care informează despre aceste maladii comunitatea în care slujesc. Aducerea la cunoştinţa deţinuţilor despre metode de prevenire va contribui la păstrarea sănătăţii întregii societăţi. În plus, slujitorul bisericii fiind bine informat poate schimba atitudinea bolnavul faţă de boală prin eliminarea gândurilor depresive, prin consiliere pastorală, prin  înţelegere, prin compasiune, prin ascultare.


Părintele Maxim Melinti care slujeşte la penitenciarul nr. 16-Pruncul consideră că, ”informarea, reducerea stigmatizării, sensibilizarea populaţiei cu siguranţă va spori la scăderea noilor cazuri de TB şi HIV/SIDA”. ”Am aflat foarte multă informaţie utilă despre aceste maladii şi asta este foarte important pentru că suntem ca şi voi implicaţi în promovarea unui mod sănătos de viaţă”, ne-a mărturisit părintele Vasile Bulgaru care slujeşte la biserica din cadrul instituţiei penitenciare nr. 11-Bălţi.Seminarul: ”Implicarea preoţilor capelani în programele de prevenire şi control al TB şi HIV/SIDA în cadrul instituţiilor penitenciare” a fost organizat de Centrul de Dezvoltare în Sănătate ”AFI”, cu susţinerea Fundaţiei Caritas Luxemburg, în cadrul activităţilor de informare prilejuite de Ziua Mondială de Combatere a TB – 24 martie.


Sursa: afi.md

Din numele participanţilor, aduc sincere mulţumiri şi recunoştinţă profundă Centrului de Dezvoltare în Sănătate „AFI”, dnei Svetlana Doltu, dnei Ludmila Marandici şi dna Inga Binzari, pentru informare şi stimulare către o slujire pastoral-misionară mult mai sârguincioasă în cadrul sistemului penitenciar, precum şi-n parohiile noastre în vederea prevenirii şi profilaxiei virusului HIV şi TB.
Preot-capelan Maxim Melinti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu