luni, 30 noiembrie 2015

Ziua Mondială de lupta împotriva HIV/SIDA marcată de Departamentul Instituțiilor PenitenciareÎn ajunul Zilei Mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA, efectivul Departamentului Instituțiilor Penitenciare a participat astăzi, 30 noiembrie 2015, la flashmobul „Panglica Roșie” organizat în cadrul campaniei sociale ,,Te privește! Privește pe fiecare! Testează-te la HIV!”.

Acțiunea are ca scop atenționarea comunității asupra necesității testării la HIV, precum și distrugerea steriotipurilor despre infecția HIV în sine și despre oamenii care trăiesc cu această boală.

La ședința desfășurată cu această ocazie au fost prezenți: Procurorul Secției control al executării pedepsei și locurilor de detenție din cadrul Procuraturii Generale, Igor Balmuș, directorul interimar al DIP, Alexandru Pînzari, directorul adjunct al DIP, Igor Guja, reprezentanții Asociației Obștești „AFI”, Svetlana Doltu și Ludmila Marandici, directorul executiv al Institutului pentru Drepturile Omului, Vanu Jereghi, preotul capelan Maxim Melinti, reprezentanți ai mai multor organizații nonguvernamentale și întregul efectiv al DIP.

Depre implicarea comunitară în controlul infecției HIV/SIDA, importanța serviciilor comprehensive de prevenire a HIV în detenție precum și despre Campania regională ,,Te privește! Privește pe fiecare! Testează-te la HIV!” a vorbit psihologul din cadrul AO „Viața Nouă”, Ina Vutcariov, coordonatorii naționali ai UNODC, Ina Tcaci și UNAIDS - Svetlana Plămădeală.

De asemenea, reprezentantul Direcției medicale, Nelea Caras, a prezentat situația privind infecția HIV/ SIDA în Sistemul Penitenciar și dinamica acesteia pe parcursul ultimilor 14 ani.

Raportorii au apreciat pachetul comprehensiv de prevenire HIV realizat în Sistemul Penitenciar autohton, care a fost recunoscut ca model de bune practici la nivel internațional în cadrul ședinței Consiliului coordonator al UNAIDS.

Directorul interimar al DIP, Alexandru Pînzari și-a exprimat deschiderea pentru continuitatea colaborării în controlul HIV/SIDA în instituțiile de detenție, astfel încît de Programele de reducere a riscurilor să beneficieze cît mai multe persoane private de libertate, mulțumind, totodată, partenerilor pentru implicarea activă în monitorizarea și controlul infecției HIV în instituțiile penitenciare.

Menționăm că, directorul interimar al DIP, Alexandru Pînzari,încurajează Campania socială ,,Te privește! Privește pe fiecare! Testează-te la HIV!”, care este organizată de Asociația Obștească ,,Inițiativa Pozitivă” și oficiul regional al Programului Comun al Națiunilor Unite (UNAIDS) pentru a marca Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu