miercuri, 2 martie 2016

Preoţi-capelani - oaspeţii evenimentului cultural din Penitenciarul nr. 17-RezinaGraţie fructuoasei colaborări între Departamentul Instituţiilor Penitenciare, Centrul de Arte „COLISEUM” şi Teatrul „ Mihai Eminescu” din Chişinău, astăzi, 1 martie 2016, pe scena improvizată a Penitenciarului de la Rezina un grup de deţinuţi, condamnaţi la detenţie pe viaţă, vădit emoţionaţi, însă pregătiţi ca la carte, au impresionat cu prestaţia lor în scenă şi au sensibilizat publicul pînă la lacrimi, ca nişte adevăraţi actori.

Aceştia, deghizaţi în actori de teatru şi artişti deopotrivă, au prezentat publicului piesa “Fiul rătăcitor”, care redă o istorie de viaţă cutremurătoare. Aplauzele nu s-au lăsat aşteptate, acestea fiind lansate chiar de marii actori ai Teatrului “Mihai Eminescu” din capitală, prezenţi în sală.

Spectacolul a fost jurizat de directorul adjunct al Departamentului Instituţiilor Penitenciare, Igor GUJA şi alţi reprezentanţi ai instituţiei, directorul Centrului de Arte „COLISEUM”, Mihai FUSU, actori ai Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, preoţi capelani ai sistemului penitenciar: Preot. Stanislav ATAMANENCO (P-17 Rezina) şi Preot. Corneliu BÂTCĂ (P-4 Cricova), angajaţii instituţiei de detenţie dar şi rude ale deţinuţilor actori.

În cadrul evenimentului, directorul adjunct al DIP, Igor GUJA, a adus sincere mulţumiri tuturor celor prezenţi pentru colaborare, munca depusă întru realizarea acestui inedit spectacol, menţionînd că, aceşti actori au demonstrat încă odată că dacă este voinţă, viaţa poate avea sens chiar şi dincolo de gratii. Piesa jucată astăzi, ilustrează perioada de tranziţie, unde multe destine au fost periclitate din drumul cel drept, a remarcat în discursul său, Igor GUJA.

Cu un mesaj de apreciere a venit şi directorul Centrului de Arte „COLISEUM”, Mihai Fusu care, şi-a exprimat admiraţia faţă de actorii care au participat în cadrul piesei de teatru, menţionînd că, indiferent de codiţiile grele în care se află nu au uitat că există frumosul şi ne-au readus aminte nouă, celor de aici, că, în viaţă există momente în care trebuie să fim foarte atenţi şi precauţi la ceea ce alegem.

La finele spectacolului, un grup de oaspeţi de la Biblioteca Publică „ Mihai Eminescu” din Rezina a venit cu un buchet de gînduri bune şi cu o donaţie de cărţi pentru biblioteca penitenciarului. De asemenea, cu ocazia primei zile de primăvară, aceştia au dăruit deţinuţilor actori simbolul primăverii, mărţişorul.

De menţionat că, în Penitenciarul nr.17 de la Rezina actualmente, îşi ispăşesc pedeapsa 103 deţinuţi condamnaţi la detenţie pe viaţă. Începînd cu luna aprilie a acestui an, cîţiva dinte ei vor beneficia de cursuri de actorie în detenţie, iar peste ceva timp vor putea juca o piesă de teatru alături de cei mai talentaţi actori din ţară.

Sursa: penitenciar.gov.md
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu