marți, 5 aprilie 2016

Sfinţirea Penitenciarului nr. 13 ChişinăuÎn premieră pentru Penitenciarul nr.13-Chişinău, astăzi, 1 aprilie 2016, a avut loc oficierea serviciului divin de Sfinţire a instituţiei de detenţie şi inaugurarea Paraclisului recent construit.

La slujba religioasă, oficiată de un sobor de preoţi-capelani, au participat directorii adjuncţi ai Departamentului Instituţiilor Penitenciare, Nicolae MORARU și Igor GUJA, reprezentanţi ai societăţii civile, angajaţi şi deţinuţi aflaţi în custodia penitenciarului.

După sfînta binecuvântare, conducerea DIP a mulțumit tuturor celor care au contrubuit la construcția Paraclisului  și speră că pragul acestui lăcaş sfânt să fie păşit de un număr cât mai mare de credincioşi, Postul Mare fiind un bun prilej de reflecţie asupra faptelor săvârşite și de  curăţire spirituală prin rugăciune.

Șeful Penitenciarului nr.13-Chișinău a acordat diplome de onoare atât membrilor societăţii civile cât şi deţinuţilor pentru aportul adus la promovarea valorilor creştine, construcţia și oficierea serviciului divin de sfinţire a capelei ce va purta numele „Sfântul Apostol Andrei”.

În cadrul ceremoniei, preoţii au mers în încăperile penitenciarului şi au stropit cu apă sfinţită angajaţii instituţiei, birourile acestora, persoanele private de libertate şi toate încăperile de deţinere.

Fiecare persoană care se află în detenţie preventivă la Penitenciarul nr.13 din capitală a fost mai întîi de toate întrebată dacă doreşte să-i fie sfinţit spaţiul locativ, după care, cu acordul acestora, s-a efectuat sfinţirea.

Pentru deţinuţi, lăcaşul de închinare în care credincioşii se adună pentru săvârşirea cultului divin, constituie locul cel mai sfânt, în care se desfăşoară toate evenimentele cu semnificaţie majoră din viaţa religioasă a acestora, iar sfinţirea Paraclisului anume în Postul Mare va crea posibilitatea ca deținuții să participe la Sfânta Împărtăşanie pentru iertarea păcatelor.

Menţionăm că, astfel de evenimente au drept scop cultivarea sentimentului de credinţă în penitenciare, aceasta reprezentând unul dintre pilonii fundamentali ai corecţiei comportamentale a persoanelor din detenţie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu