miercuri, 18 mai 2016

Deținuții Penitenciarului nr.13-Chișinău pregătiți ca la carte pentru întîmpinarea Sfintelor Sărbători de PaștiÎn Săptămîna Mare a Patimilor Domnului, în toate instituțiile de detenție din țară sunt organizate activități educative, avînd ca scop promovarea valorilor spirituale în preajma Sfintelor Sărbători.

Astfel, directorii adjuncți ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Igor Guja și Nicolae Moraru, au vizitat astăzi, 27 aprilie 2016, Penitenciarul nr.13 din capitală, unde au asistat la pregătirile pentru întîmpinarea Paștelui.

În sala de studii a instituției de detenție, deținuții minori, potrivit tradițiilor strămoșești, au încondeiat ouă și au înfrumusețat încăperea cu o gazetă de perete și decorațiuni cu tematica acestei sărbători. 

Aceștia au povestit despre obiceiurile legate de sărbătorirea Învierii Mîntuitorului Isus Hristos și despre frumoasele clipe petrecute în familie.

La celălalt capăt, în bucătăria penitenciarului, femeile aflate în arest preventiv au copt pască și cozonac iar bărbații au vopsit ouă. Rezultatul muncii gospodinelor a fost apreciat de oaspeți, care au gustat din pasca dulce.

Totodată, un grup de deținuți au confecționat o gazetă de perete cu mesaje de felicitare pentru vizitatorii și angajații instituției, aceasta urmînd a fi amplasată la intrarea în penitenciar.

De asemenea, în Paraclisul „Sfântul Apostol Andrei” proaspăt renovat și sfințit, preotul Maxim MELINTI, președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în Instituții Penitenciare, a oficiat slujba religioasă cu Tâlcuirea Evangheliei din Miercurea Mare.

La finalul liturghiei, persoanele deţinute  au avut posibilitatea de a se spovedi şi a primi Sfînta Împărtăşanie. Acesta a venit cu un mesaj de binecuvîntare pentru cei din detenție, povestindu-le despre specificul, tradițiile și obiceiurile Sărbătorilor Pascale.

Directorul adjunct al DIP, Igor GUJA, a remarcat că antrenarea persoanelor din detenție în diverse activități socio-educative, culturale, sportive și religioase au menirea de a contribui la reeducarea și resocializarea cu succes a persoanelor deținute.

„Persoanele din detenție sunt private doar de libertate nu și de posibilitatea de a întîmpina sărbătorile și de a se pregăti exact cum o fac și oamenii dincolo de gratii. Învierea Domnului este Sărbătoarea Sărbătorilor, de aceea considerăm necesar ca deținuții să fie antrenați în diverse pregătiri pentru a întîmpina creștinește această mare sărbătoare”, a mai menționat Igor GUJA.

În ziua de Paști, în penitenciarele din țară preoții capelani vor oficia slujbe de sfințire a produselor alimentare, iar meniul de sărbătoare pentru deţinuţi în ziua de Paşte, va fi unul special, acesta conţinînd bucatele specifice sărbătorii – ouă roşii și cozonac sfințit.

Menționăm că, pentru ca spiritul Sfintelor Sărbători de Paşti să fie resimţit şi de cei aflaţi în detenţie, Serviciile activitate educativă şi asistenţă socială din cadrul tuturor penitenciarelor din țară, cu sprijinul partenerilor din societatea civilă, organizează o serie de activităţi artistice, religioase şi sociale pentru a aduce bucurie şi căldură în sufletele persoanelor private de libertate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu