luni, 2 mai 2016

Expoziţia inedită a obiectelor de artă de Buna Vestire


În ziua sfîntei sărbători religioase „Buna Vestire” de astăzi, 7 aprilie 2016, în scuarul Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului” din Chişinău, a fost organizată o expoziţie cu vînzare a lucrărilor confecţionate manual de deţinuţii tuturor penitenciarelor din ţară.

Expoziţia s-a desfăşurat în prezenţa Înalt Prea Sfinţitului Ioan, Vicar Mitropolitan, viceministrului Justiției, Eduard SERBENCO, directorului adjunct al Departamentului Instituţiilor Penitenciare, Igor GUJA, a reprezentanţilor societății civile și angajaţilor sistemului penitenciar.

Cele peste 100 de lucrări printre care: icoane, candelabre, tablouri, suvenire, machete, suporturi, casete, piese de mic mobilier, broderii şi obiecte de decor i-au impresionat pe iubitorii de artă dar și pe enoriașii veniți la oficiarea slujbei divine în Catedrala Mitropolitană.

Lucrările deţinuţilor, prezentate în cadrul expoziţiei, au fost apreciate de locuitorii capitalei, iar trecătorii s-au arătat foarte interesaţi să le admire. Enoriașii au manifestat sentimente de entuziasm față de obiectele confecţionate de persoanele private de libertate.

Evenimentul a găzduit multă lume frumoasă, care a admirat lucrările realizate cu emoție și culoare. Prezentarea publică a creațiilor expuse, a pus în lumină  talentul deţinuţilor, care  au oferit o ocazie în plus de a evidenția  munca și harul creativ al persoanelor private de libertate.

Prezent la eveniment, directorul adjunct al DIP, Igor GUJA, a menționat: A devenit o tradiție pentru sistemul penitenciar ca în fiecare primăvară DIP în comun cu Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove să organizeze expoziţii cu vînzare care cuprind obiecte de artă, preponderent de cult religios, confecţionate manual de deţinuţii penitenciarelor din ţară. Suntem deschiși spre astfel de colaborări și susținem aceste măsuri deoarece au și un caracter nobil. Persoanele private de libertate au venit cu inițiativa de a dona jumătate din banii adunați copiilor bolnavi de cancer de la Institutul Oncologic. Cealaltă jumătate va fi transferată pe contul de peculiu al persoanelor private de libertate. Țin pe această cale să aduc sincere mulțumiri Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, preoților capelani ai sistemului penitenciar, societății civile dar și tuturor partenerilor DIP care ne susțin în realizarea multiplelor activități menite să contribuie la resocializarea cu succes a persoanelor private de libertate”.

Obiectele expuse au fost sfințite de Episcopul Ioan, vicar mitropolitan, care a venit și cu un mesaj de felicitare pentru cei prezenți.

“Astăzi, cînd creştinii ortodocşi sărbătoresc Buna Vestire, este frumos și îmbucurător că Departamentul Instituțiilor Penitenciare a reușit să ne ofere această minunată expoziție care cuprinde obiecte de cult religios. Cei care au greșit merită o a doua şansă, după cum merită şi iertare pentru greşelile comise. Din această perspectivă, deţinuţii trebuie susţinuţi în intenţia de a se revanşa, de a-și dezvolta abilităţile artistice pe care le au şi de a le pune în lumină potenţialul de care dispun”, a declarat PS Ioan.

Menționăm că, jumătate din banii adunaţi vor fi donaţi copiilor bolnavi de cancer de la Institutul Oncologic din mun. Chişinău iar cealaltă jumatate va fi transferată pe contul de peculiu al persoanelor private de libertate.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu